מעצר חשוד הוא כלי משפטי לאכיפת החוק ושמירה על הסדר הציבורי. המעצר אינו מהווה עונש, אלא אמצעי מניעה שמטרתו למנוע בריחה, שיבוש חקירה או פגיעה באחרים. חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים) קובע שיש לנקוט במעצר רק כאשר אין חלופה פחות פוגענית שיכולה להשיג את מטרותיו.
סוגי המעצרים והשוני ביניהם:
מעצר ללא צו
סעיף 23 לחוק סדר דין פלילי (סמכויות אכיפה ומעצרים) מאפשר מעצר ללא צו במצבים מסוימים. שוטר רשאי לעצור אדם אם הוא רואה עבירה מתבצעת לנגד עיניו. כמו כן, ניתן לעצור אם יש יסוד סביר לחשד שאדם ביצע עבירה חמורה. מטרת מעצר זה היא למנוע בריחה, למנוע שיבוש חקירה, למנוע פגיעה בעצמו או באחרים, או למנוע השמדת ראיות. מעצר כזה חייב להיות קצר. החוק מחייב להביא את החשוד בפני שופט בהקדם כדי להחליט על המשך המעצר או שחרור בתנאים.
מעצר ימים על ידי בית משפט, במסגרת הליך החקירה
מעצר זה מתבצע בצו של בית משפט. מטרתו לאפשר המשך חקירה כאשר יש חשש לשיבוש הליכים, השפעה על עדים או סכנה לביטחון הציבור. השופט בוחן את חומר הראיות שמציגה המשטרה ומחליט אם יש הצדקה להארכת המעצר למספר ימים נוספים. כל הארכה דורשת בחינה נוספת של בית המשפט. הליך זה, נועד להבטיח חקירה יעילה ולמנוע שיבוש הליכי חקירה וכן לאיין מסוכנות החשוד.
כתב אישום ובקשה למעצר עד תום הליכים
מעצר עד תום ההליכים מוגש ע"י הפרקליטות או יחידת התביעות בד בבד עם הגשת כתב אישום כנגד הנאשם. הליך זה ננקט כאשר יש חשש לשיבוש הליכים, הימלטות מהמשפט, או סכנה שהנאשם יבצע עבירות נוספות. מעצר זה נחשב לחריג בשל הפגיעה בחירות החשוד, ולכן יש צורך בפיקוח שיפוטי הדוק. המעצר נמשך עד 12 חודשים, עם אפשרות להארכה באישור בית המשפט העליון.
מעצר מנהלי
מעצר מנהלי מתבצע ללא כתב אישום או משפט. הוא ננקט במצבים בהם קיים חשש לסיכון ביטחוני מיידי או סכנה לשלום הציבור. מעצר מנהלי מעוגן בחוק סמכויות שעת חירום (מעצרים) 1979. שר הביטחון יכול להורות על מעצר לתקופה של עד שישה חודשים, עם אפשרות להארכה. המעצר משמש בעיקר במצבי חירום. עצור במעצר מנהלי זכאי לביקורת שיפוטית, יכול להגיש ערעור על המעצר ולקבל ייעוץ משפטי.
מה לעשות במקרה של מעצר?
כאשר אדם נעצר, יש להיוועץ מייד בעורך דין פלילי. סעיף 34 לחוק המעצרים מעניק לחשוד זכות להיוועץ בעורך דין טרם חקירתו. עורך דין מנוסה יכול להדריך את החשוד כיצד לנהוג, לשמור על זכויותיו ולוודא שהמעצר בוצע כחוק. ייעוץ משפטי מונע הפללה עצמית ומגן על החשוד מלחצים בלתי הוגנים במהלך החקירה. יש לבדוק אפשרות לשחרור בערבות או בתנאים מגבילים ולפעול בהתאם להנחיות עורך הדין.
זקוקים לשירות עורך דין פלילי בחיפה, בקריות או בצפון כדי לייצג בהליך מעצר?
משרד עו"ד יפעת כהן מתמחה בייצוג חשודים ונאשמים, ומספק ייעוץ וליווי מקצועי בכל שלבי ההליך הפלילי. אנו מבטיחים שירות אמין ודיסקרטי, עם דגש על שמירה על זכויות הלקוח.